- Versie
- Downloaden 1
- Bestandsgrootte 24.00 KB
- Aantal bestanden 1
- Datum plaatsing 7 april 2020
- Laatst geüpdatet 7 april 2020
Geen ‘diepe zakken’ voor Groningen? Zaterdag 21 maart 2020
DvhN - Johan de Veer
Schadeherstel in Groningen bleef vooral regionaal probleem
Nederland geeft tientallen miljarden uit om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Waarom is de gasellende in Groningen niet eerder met meer middelen aangepakt?
Verontwaardigd meldde zich deze week een lezer bij Dagblad van het Noorden . „Hoe kan het dat er nu vele miljarden beschikbaar zijn? De mensen in Groningen zitten al jaren te wachten op schadevergoeding voor hun huizen.”
Nederland beschikt over hele diepe zakken, zegt minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën). Het land kan 90 miljard bij lenen zonder dat het in problemen komt met de Europese begrotingsregels. Het kabinet gooit in de rampzalige coronacrisis financieel alle remmen los. Dat is inderdaad wrang voor veel gedupeerden van de gaswinning die al jaren in kapotte huizen wonen. Zij ervaren hun situatie al heel lang als rampzalig. Waarom zijn zij niet veel eerder geholpen en werden zij jarenlang aan het lijntje gehouden met onderzoeken en juridische haarkloverij?
De ene ramp is de andere niet. De gevolgen van de catastrofale rondgang van het coronavirus vergelijken met de gasellende in Groningen kan als ongepast worden ervaren. Zo van: wat zeur je nou? Het coronavirus dreigt honderdduizenden mensen werkloos te maken en de gehele samenleving te ontwrichten. Toch knaagt het gevoel dat in de coronacrisis wel spijkers met koppen worden geslagen en bij de gasellende de hand op de knip wordt gehouden. Zeker bij burgers die het gevoel hebben dat hen groot onrecht is aangedaan. De versterking van Groningen kost enkele miljarden. Dat is in het licht van de financiële ruimte die er kennelijk is een schijntje. Nederland heeft de afgelopen jaren zonder dat veel burgers hiervan op de hoogte waren goed geboerd. Maar een fonds met vele miljarden vrijmaken voor Groningen is in Den Haag blijkbaar nooit overwogen.
Waarom eigenlijk niet? In de eerste plaats omdat wat in Groningen gebeurt, nooit als een nationale ramp is beschouwd. Na de zware beving bij Huizinge in 2012 heeft het veel moeite gekost om iets van een urgent rampbesef bij de landelijke politiek te laten landen. Schadeherstel en de versterking van Groningen bleven vooral een regionaal probleem.
Wat verder bij de huidige bereidheid om de schatkist leeg te schrapen een rol speelt, is dat het coronavirus ons overkomt. Het is een onzichtbare, potentieel dodelijke vijand waarvan de gevolgen met alle middelen moeten worden bestreden. Hoe anders is dat bij de gasproblematiek. De gaswinning en de gevolgen daarvan zijn mensenwerk. Het was een bewuste politieke keuze om Groningers bloot te stellen aan de risico’s van aardbevingen. De vraag wie de schaderekening betaalt, is daarom een juridisch gevecht geworden waarbij het rijk, de oliemaatschappijen en de gedupeerden elkaar als strijdende partijen in de ogen kijken.
De verbazing over de plotse vrijgevigheid van de overheid beperkt zich overigens niet tot Groningen. Ook het personeel in het onderwijs, de zorg en de hulpverlening, waarvan nu het uiterste gevraagd wordt, eiste de afgelopen jaren vergeefs voldoende extra middelen op. Nu worden zij op het schild gehesen en staat zelfs de koninklijke familie voor hen te klappen. Dat is mooi, maar het schuurt ook. Net als de gedupeerden van de gaswinning zullen zij zich afvragen waarom de overheid, met alle financiële ruimte die er nu in de Nederlandse staatskas blijkt te zijn, hen niet eerder te hulp is geschoten. En ook de gemeenten zullen de vraag gaan stellen waarom ze zo lang gebukt moesten gaan onder financiële tekorten als gevolg van de toegenomen vraag naar jeugdzorg.
Het Groninger Gasberaad, dat zich inzet voor schadeherstel en versterking, beperkt zich tot het gasdossier en kwam deze week met een even korte als rake mededeling: de politiek heeft nu wat anders aan het hoofd. Het enige wat telt is dat we zo snel mogelijk en zo goed mogelijk deze coronacrisis doorstaan. Daarmee verdampt het gevoel van urgentie voor de gasproblematiek en zal de lange adem die nodig was, nog veel langer moeten zijn. Hoe waardeloos dat ook is, voor nu telt alleen ‘nu’.
M,
Nu wordt er ineens met miljarden gestrooid voor een tijdelijk probleem. Maar!!
Er is gewoon 5 Miljard nodig voor particulieren. En hetzelfde bedrag voor ondernemingen. Let vooral op lekkende mestkelders.
Dan ca. 250 miljoen voor evacuatiewegen.
Bovenop ca. 100 miljoen voor vliegveld Eelde, als evacuatie vliegveld.
Groningen moet speciaal buiten de Stikstofknevel om kunnen aanbesteden.
Immers heeft al een groot landbouwareaal onttrokken in de vorm van de Blauwe Stad.
Al dat domme geneuzel van Den Haag zijn we meer dan zat.
Ook moet er in verband met evacuatie de 100 km maatregel in Groningen worden teruggezet.
Ook NAM geologen hebben bevestigd dat de ondergrond beweging onbeheersbaar is.
Gisteren alleen al waren er 3 aardbevingen in het GroningerAardgasveld.
Op de kleine gasvelden is er ongekende activiteit.
Mvg,
Geachte heer/dame,
Ons huis heeft verhoogd risico. De Arup is hier geweest om onderzoek te doen en het antwoord, laat inmiddels 3 maanden op zich wachten. Ben het gewend. Toen men hier was zei ik doe maar een nieuw huis en we zijn klaar.
Een kennis van mij die zijn huis zal gesloopt worden en heeft geen schade.
Wij hebben 20000 euro maar zitten niet in een coöperatie wijk.[woningbouwvereniging/gemeente.]
Ik had ook schade aan mijn dak welke tot 2 maal toe niet erkend is.
Het betrof vaste pannen bij de nok in cement gegoten.
Dit werd beoordeeld zijnde werking dak-constructie en weersinvloeden door de jaren.
^jaar geleden nog geen problemen gehad en ons huis staat er 40 jaar.
De buren van onze 2 onder een kap hebben deze schade niet.
Ons huis ligt precies op een breuklijn. Er loopt een grote scheur in de muur richting de nok.
Ik heb dit alles besproken met de directeur van Tandem Loppersum
Dit was het bureau van de contra expertise.
Ik noemde de naam van ene Hulscher welke alles opnieuw zou beoordelen
Hij zei dit gaat hem niet worden en dat klopte[triest]
Toen de arbiter ingeschakeld en omdat dit erg lang duurde en de voucher van de Nam voorbij kwam dit maar geaccepteerd.
Kortgeleden een aannemer erbij gehad en die vertelde dat de schade 25000 euro betrof [veel plekken door lekkage als gevolg van]
Toen contact gezocht met de Nam, maar ik behoor niet tot de 6199 gevallen waar u over spreekt.
En nu dan maar eerst maar weer wachten....
Of heeft u nog een suggestie. Ben op zoek naar een wijs iemand die wat steun kan bieden.
90 Miljard ligt klaar voor Corona maar Groningen wil men niet oplossen, te duur...
Hallo,
Vandaag presenteert het kabinet een steunplan. Vooral gericht op ondernemers die getroffen zijn door de gevolgen van het Corona-virus.
Een maatregel vooral gericht op het stimuleren van de economie. Maar in Groningen wachten volgens mij nog heel veel mensen op geld, dat was toegezegd om te verhuizen of huizen en gebouwen te versterken.
Een eerste levensbehoefte, lijkt mij. Hoe erg het Corona-virus ook is... dan klopt er iets niet.
Ondernemers steunen en bewoners in de kou laten staan.
Ik hoop echt van harte dat deze discussie gevoerd gaat worden, op enig moment. Verdriet moeten we niet op een weegschaal leggen. Dus alle begrip voor het feit dat de overheid prioriteiten stelt. Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Maar als ziekenhuizen failliet gaan en de KLM honderden miljoenen 'krijgt' waarvan later blijkt dat het geen effect heeft gehad...
Dan begrijp ik dat de Groningers zich ontzettend in de kou gezet voelen.