Het bevingsverhaal van Mirjam en William

Wie: Mirjam (40) en William (47)
Wonen: In Sauwerd met zoon (5)
In: vrijstaande woning uit 1905
Heeft te maken met: niet erkende aardbevingsschade

Wat waren ze opgelucht toen na de beving in Huizinge in 2012 geen schade hadden. Helemaal toen bleek dat 60% van de woningen in hun dorp schade hadden. Deze opluchting duurde niet lang. Na de beving in december 2013 liepen ze om hun huis heen en zagen ze de grote scheuren die waren ontstaan.

Ze belden meteen NAM en maakten melding van hun schade. Mirjam: “Arcadis kwam en zag dat het aardbevingsschade was. De schade werd in de zomer van 2015 hersteld door een door ons gekozen erkende professionele aannemer, die het herstelde volgens de richtlijnen van NAM”. Het herstel duurde vier weken. “Elke ochtend om 7:00 uur stonden de werklui weer op de stoep. Dat was best ingrijpend. Ik had niet om die situatie gevraagd.”

Tot afgelopen zomer. “Toen zag ik dat exact dezelfde scheuren er weer in zaten. Ik zag het ineens. Wij voelen de grond wel eens trillen, daar kijken we inmiddels niet meer vanop. Vlak achter Sauwerd ligt immers een NAM locatie.”

Mirjam belde het CVW: “Die stuurden een expert langs. Die constateerde dat er geen aardbevingen boven de 2.0 waren geweest, dus dat het geen aardbevingsschade kon zijn. Het zou komen doordat wij aan een drukke weg wonen. Een weg die er altijd al is geweest.”

Mirjam werd boos. “De onmacht is heel groot. Er staat nergens dat een 0.3 of 0.6 geen schade aan je huis aanricht. Ik weet heus wel het verschil tussen een trilling of een aardbeving. Ik heb natuurlijk niet de kennis en de apparatuur om aan te kunnen geven dat er wel bevingen zijn geweest. Mijn zoontje is zo bang voor aardbevingen. Die wordt regelmatig wakker en wil alleen maar slapen met het licht aan. Daarbij hangen regelmatig onze fotolijstjes scheef en dat komt echt niet zomaar!”

Mirjam ging op zoek naar een contra-expert. “Ik zocht er een vijftal op via Google. De eerste die terugbelde met een goed verhaal heb ik gekozen. Deze contra-expert concludeerde vervolgens dat het wél aardbevingsschade was.” De contra-expert ging met het schadebureau in onderhandeling. “Het contra-bureau belde om te vertellen dat ze er niet uitkwamen. Dus kwam het schadebureau langs om nog een keer te kijken. Het schadebureau zegt nu ook dat de aardbevingsschade door de aannemer niet goed gerepareerd is, terwijl hij het heeft hersteld zoals alle andere schades, gewoon volgens de richtlijnen van NAM. Er is dus geen reden om aan te nemen dat zij het verkeerd hebben gedaan.”

Het expertbureau vraagt nu alles op bij de aannemer en gaat dan weer in gesprek met de contra-expert. “Ik stoor me aan het gepraat heen en weer. Wij horen steeds maar niets. We zijn nu inmiddels alweer driekwart jaar verder ” Vooral de onzekerheid is heel naar. “Ik vind het zo erg. We hebben het gekocht en met onze eigen blote handen opgebouwd, we zijn er wijs mee en zuinig op en nu hebben we schade en we weten niet wat ons te wachten staat.”

Haar grootste zorg is de gedachte dat ze er niet uitkomen. “Stel dat we het zelf moeten betalen? De vorige keer was de rekening 10.000 euro en dat heeft niet iedereen op de plank.”

Als ze er niet uit komen gaat Mirjam naar de arbiter. “Er is jurisprudentie, als het aannemelijk is dat het aardbevingsschade betreft dan is dat het.” Of ze er nog vertrouwen in heeft? “Nee. Ik denk dat het heel lang gaat duren. Dat het een welles-nietes spel gaat worden. Als dat zo is dan hoop ik dat de arbiter zal zeggen dat het versterkt moet worden, want anders heb ik elk jaar dezelfde scheuren terug.”

Mirjam probeert er kalm onder te blijven. “Je druk maken helpt toch niet, ze willen je gewoon gek maken. Wat helpt is dat de schade alleen maar aan de buitenkant zit en nog niet aan de binnenkant, dus ik kijk er in huis niet de hele tijd tegen aan. Ondertussen worden de scheuren aan de buitenkant wel steeds langer en dieper.”

Mirjam heeft nog twee tips. “laat je niet intimideren door CVW en NAM. Er zijn genoeg wegen om wel je gelijk te krijgen. Altijd blijven doorvechten. Kom je er niet uit zoek dan iemand die je er bij helpt, bijvoorbeeld Stut-en-Steun”.

Delen