- Versie
- Downloaden 26
- Bestandsgrootte 351.05 KB
- Aantal bestanden 1
- Datum plaatsing 24 april 2017
- Laatst geüpdatet 24 april 2017
Bijeenkomst Samen Sterk, laat Groningen niet zakken 19 april 2017 - Molenberg Delfzijl
Beste mensen,
Zoals beloofd stuur ik u hierbij het gespreksverslag van woensdag 19 april. Allereerst heel hartelijk dank voor uw komst naar de Molenberg in Delfzijl. Wat begon met een idee om met een klein groepje eens bij elkaar te gaan zitten, werd een zaal met meer dan 300 betrokken mensen, die constructief, respectvol en openhartig met elkaar in gesprek gingen, werkelijk geweldig! Ons doel was om met elkaar te verbinden en dat is gelukt!
Hieronder volgt eerst een kort verslag van het verloop van de avond en daarna de samenvatting van de opmerkingen die zijn geplaatst op de flapovers. Ook vindt u in de bijlage van deze mail de gegevens van de mensen die een lokaal project willen opstarten en/of ondersteunen, zodat u met elkaar contact kunt zoeken. De powerpoint is ook bijgevoegd. En onderaan deze mail vindt u een link naar de opname van RTVnoord, zoals die tijdens de avond in de livestream is uitgezonden.
Schadeafhandeling
Eerst hebben we het kort gehad over alle instanties en partijen die betrokken zijn bij de schadeafhandeling. Belangrijk punt daarbij is de tweedeling tussen (cosmetische) aardbevingsschade en bouwkundig versterken. Het eerste wordt tot nu toe afgehandeld door de NAM en het CVW als verlengstuk hiervan. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid en dus het versterken ligt bij de overheid: Economische Zaken met de NCG als verlengstuk. Deze hele aanpak is dus niet vanuit het perspectief van de gedupeerde bedacht. Zij wordt van het kastje naar de muur gestuurd, in plaats van dat er een echt onafhankelijke instantie is die zowel de schade, als het versterken en verduurzamen in een keer oppakt, zodat u weer toekomstperspectief krijgt.
Voor de schadeafhandeling is dus de NAM naar voren geschoven als aansprakelijke partij hoewel de Staat mede-exploitant is van het Groningerveld en derhalve medeverantwoordelijk en aansprakelijk is! NAM bepaalt zoals gezegd de schade-afhandelingsprocedure op basis van (cosmetische) aardbevingsschade, in plaats van mijnbouwschade, volgens de mijnbouwwet. Er kwamen twee contra experts aan het woord, die zich niet aan de protocollen van de NAM houden: Vergnes en Bouwadvies Beumer.
Bij het CVW moet u bij een aanvraag voor contra-expertise akkoord gaan met een aantal voorwaarden door het tekenen van een akte van benoeming. Zo tekent u onder andere voor aardbevingsschade en niet voor mijnbouwschade, waardoor zetting ed. niet mogen worden meegenomen in het vervolgtraject. Als u niet tekent worden de kosten voor contra-expertise niet vergoedt. Bij een onafhankelijke contra-expert kunt u terecht voor een echt onafhankelijk schaderapport.
Onze veiligheid en dus het versterken van onze huizen ligt zoals gezegd bij de overheid. Het plan voor bouwkundig versterken wordt daarom uitgevoerd door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders. De juridische kaders onder deze tweedeling zijn niet helder. In de zaal was professor Rechtswetenschappen van de RUG, dhr. Bröring aanwezig die ons kon vertellen dat er in dat kader wordt gewerkt aan een bundeling van kennis en krachten.
Ook hebben we het gehad over de Witteveen & Bos aanpak, waarbij er heel veel mensen in Groningen worden weggezet als tweederangsburgers die geen aardbevingsschade kunnen hebben, op basis van niet-wetenschappelijk onderbouwde contouren, die door Hans Alders destijds uitdrukkelijk zijn geïntroduceerd om te prioriteren bij de versterkingsopgave en niet om buiten te sluiten. Ze zijn door de rechter zelfs al verworpen onder de noemer: er is maar een aardbevingsgebied. De mensen in de buitengebieden hebben nu twee mogelijkheden gekregen: een voucher van EUR 1500 aannemen en dan geen enkel recht meer hebben op welke vergoeding dan ook, of een ‘second opinion’. Helaas weet niemand hoe de aanbestedingsprocedure voor deze second opinion teams is geweest, welke bureaus erin zitten en wie hiervoor opdracht heeft gegeven: NAM of NCG. Ook het CVW zelf moet het antwoord op vragen hierover tijdens informatieavonden schuldig moet blijven…
De NCG heeft de ‘Witteveen & Bos aanpak’ omarmd en uit een brief van minister Kamp blijkt dat hij deze aanpak nu voor het hele aardbevingsgebied wil gaan toepassen, waarbij de contraexperts en de arbiters uit het systeem worden gehaald. Reden voor de Groninger Bodembeweging, het Gasberaad en steeds meer lokale bestuurders om (voorlopig) niet meer aan tafel bij de NCG aan te schuiven… Burgemeester Pieter Smit van Oldambt, kreeg een groot applaus toen hij werd genoemd als burgemeester die daadwerkelijk voor de veiligheid van zijn mensen opkomt. De burgemeesters van de Marne en Delfzijl, die in de aanbevelingscommissie van Alders zaten en volledig achter de Witteveen & Bos aanpak staan, kregen een tegenovergestelde reactie…
Verder was ook Sijbrand Nijhoff aanwezig, die echt een lintje verdient. Nijhoff heeft een rechtszaak aangespannen, niet alleen over de schade aan zijn woning, maar ook over de rol van de verschillende partijen. In deze zaak heeft de rechter al geoordeeld dat niet alleen de NAM aansprakelijk is voor de schade, maar ook het staatsbedrijf EBN, een enorme overwinning. Natuurlijk kreeg Sijbrand even het podium om zijn verhaal te vertellen en steun te ervaren op zijn vaak eenzame weg.
Verhalen delen
Daarna volgde een blok waar een drietal gedupeerden hun verhaal vertelden. Mensen in de zaal konden reageren.
Ate Kuipers uit Oldehove bleek niet de enige zijn met schade aan zijn boerderij. Diverse mensen vertelden dat zijn verhaal, hun verhaal was, zowel binnen- als buiten de contouren.
Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl werd 2,5 jaar uit zijn huis gezet, maar hij krijgt de schade niet vergoed van de NAM. Het zou geen aardbevingsschade betreffen, terwijl al zijn buren wel erkende aardbevingsschade hebben! Hij is een rechtszaak begonnen. Ook hierop kwamen weer de nodige reacties.
Het huis van Annemarie de Haan uit Onderdendam moet worden versterkt. Maar de NAM wil nu een grote eigen bijdrage, nadat NAM eerst voorstelde om het huis te slopen en alleen haar stenen voor €40.000,- te vergoeden. Zij woont al 2,5 jaar in een woonunit en de zaak zit finaal vast.
Hoe nu verder?
Na de pauze kreeg Susan Top van het Gasberaad het woord. Zij legde uit dat het Gasberaad het niet eens was met de gang van zaken rond de Witteveen & Bos aanpak en met de brief van minister Kamp (contra experts en arbiters eruit). Het Gasberaad wil alleen ondersteuning geven aan het vastleggen van een nieuw schadeprotocol, als dat werkelijk onafhankelijk is. Susan gaf zelf een voorzet voor de kaders & richtlijnen en daarna konden mensen in de zaal meedenken: Wat zijn de nieuwe voorwaarden en ideeën waar wij als Groningers mee kunnen leven? Waar kunnen we voor in plaats van tegen zijn? Er kwamen veel goede ideeën uit de zaal die allemaal op flap-overs zijn geschreven, zie de bijlage bij dit verslag. Op deze manier willen we proberen een goed, breed gedragen, en juridisch verantwoord schadeprotocol te bewerkstelligen: wordt vervolgd…
Projecten
Daarna hebben we het gehad over het opzetten van lokale projecten. Er is veel behoefte aan het delen van verhalen en leren van elkaars ervaringen. Er meldden zich een aantal mensen spontaan aan, om in hun omgeving een aardbevingscafé of huiskamerbijeenkomsten te organiseren, geweldig! Ook andere initiatieven werden besproken en geïnventariseerd, zoals gezamenlijke, juridische procedures.
De projecten, huidige aanmeldingen en emailadressen staan in de andere bijlage, zodat u contact met elkaar kunt opnemen om hieraan een vervolg te geven..
Willem ‘beton’ Meiborg
Tot slot waren we zeer vereerd dat Willem 'Beton' Meiborg jr. naar Groningen was afgereisd. Zijn grootvader waarschuwde al voordat de gaswinning in de jaren ’60 begon, voor de gevolgen en adviseerde om een fonds in te richten. Hij werd, net als Meent van der Sluis in de jaren ’80, weggehoond door de NAM. Deze kleinzoon en naamgenoot is inmiddels zelf gepensioneerd en biedt zijn kennis en ervaring als ingenieur aan om de Groningers te helpen.
Hiermee kwam het officiële gedeelte ten einde, maar er is nog lang nagepraat in de foyer. We kijken terug op een zeer geslaagde avond. We hebben ons doel voor de avond bereikt en hopen dat dit slechts een eerste stap was om Groningers met elkaar te verbinden. We hopen echt dat u elkaar gaat opzoeken via de emailadressen in de bijlage en dat er meer verbinding ontstaat in Groningen. Samen staan we sterk en daar hebben we elkaar hard bij nodig!