EERSTE UITREIKING LIEFKE MUNNEKE PRIJS OP 18 OKTOBER

Drie regionale initiateven genomineerd voor bijdrage aan duurzame toekomst Groningen

Op vrijdag 18 oktober 2024 wordt in de Nicolaïkerk in Appingedam voor het eerst de Liefke Munneke Prijs uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs, een initiatief van Univé Noord-Nederland, erkent individuen en organisaties die zich inzetten voor de toekomst van het aardbevingsgebied in Groningen. De prijs bestaat uit een door de Groningse edelsmid Arne van Hulsen vormgegeven prijs en een geldbedrag van  €10.000, bedoeld om de impact van winnende initiatief te helpen vergroten.

Een eerbetoon aan Liefke Munneke
De prijs is vernoemd naar Liefke Munneke (1956-2021), die zich bij leven met hart en ziel inzette voor de belangen van slachtoffers van mijnbouwschade in Groningen, onder meer door de ontstane problematiek hoog op de bestuurlijke en politiek agenda te krijgen. Daarnaast was ze actief rond maatschappelijke vraagstukken in het noorden, zoals vergrijzing, armoede en laaggeletterdheid in Noord-Nederland. En ook binnen de ledenraad van Univé Noord-Nederland kon ze op veel waardering rekenen voor haar betrokkenheid in de regio.
Voor de prijs zijn Groninger Bodem Beweging, Groninger Gasberaad en Ons Laand, ons Lu de genomineerden. De prijsuitreiking wordt verricht door Gronings Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, die zich in Den Haag onder meer bezighoudt met de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

Genomineerden

  • Ons Laand, ons lu: Deze stichting biedt praktische en emotionele ondersteuning aan gedupeerden van mijnbouwschade en helpt hen bij complexe procedures. Voorzitter Albert Heidema is aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen als deze aan de stichting wordt toegekend.
  • Groninger Bodem Beweging: Deze vereniging zet zich in voor de belangen van Groningers die zijn getroffen door de gaswinning. Via juridische procedures, politieke lobby en acties zoals fakkeltochten vragen zij aandacht voor de problematiek. Voorzitter Coert Fossen is in Appingedam aanwezig om bij toekenning ervan de prijs in ontvangst te nemen.
  • Groninger Gasberaad: Dit collectief van maatschappelijke organisaties zet zich in voor maximale betrokkenheid van bewoners en lokale partijen bij het herstel en de versterking van het aardbevingsgebied. Jan Wigboldus, voorzitter van het Gasberaad, vertegenwoordigt de organisatie tijdens de uitreiking.

‘Blijvende bijdrage aan de regio’
Inge Ezinga, bestuurder van Univé Noord-Nederland, licht de motivatie achter de prijs toe: ‘Voor veel Groningers symboliseert Liefke Munneke als geen ander de betrokkenheid  bij de regio Groningen en haar inwoners. Als coöperatie met wortels in Winsum heeft Univé een sterke band met Noord-Nederland. De uitdagingen van de regio, waaronder de  mijnbouwschade, raken ons diep. Wij zien het als onze coöperatieve taak om actief bij te dragen aan een veilige en prettige leefomgeving voor onze leden. Met deze prijs willen we niet alleen Liefkes nalatenschap eren, maar ook initiatieven ondersteunen die zich inzetten voor een duurzame toekomst van Groningen.’

Datum en locatie
De uitreiking van de Liefke Munneke Prijs vindt plaats op vrijdag 18 oktober 2024 in de historische Nicolaïkerk aan de Wijkstraat 32 in Appingedam. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de uitreiking bij te wonen. De deuren openen om 15.30 uur, waarna de prijsuitreiking start om 16.00 uur.

AANMELDEN

Delen