Freek laat Groningen niet zakken!

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: Freek de Jonge is deze hele week in Groningen om zich in te zetten voor de Groningers. Dat doet hij degelijk – hij laat zich goed informeren. Door burgers maar ook door wetenschappers, betrokken instanties, actiegroeperingen en burgemeesters. Maar hij doet het vooral met overtuiging, en veel warmte voor de mensen. En, natuurlijk, óók met humor! We hebben Freek en zijn vrouw Hella de afgelopen dagen bezig gezien en maken een diepe buiging voor de tijd, energie en toewijding die zij investeren in onze zaak.

Maar ook Freek kan het niet alleen. Freek zijn missie kan alleen maar slagen wanneer wij in Groningen massief achter hem gaan staan. Zichtbaar achter hem gaan staan. We kunnen van hem niet verwachten dat hij de ‘rest van Nederland’ wakker gaat schudden, zonder zelf aantoonbaar wakker te zijn. Bagatelliseren of schouders ophalen is er even niet bij nu! In de komende maanden wordt in hoge mate de toekomst van Groningen bepaald. Na de verkiezingen wordt er een nieuw kabinet geformeerd met een regeerakkoord. Het is niet vanzelfsprekend dat de gaswinning in Groningen daar überhaupt een onderwerp in wordt. De Haagse redenering zal snel zijn: “Het gaswinningsniveau is voor vijf jaar vastgesteld, de NAM vergoedt de schade en er is een NCG die krijgt wat bevoegdheden en wat handgeld. Klaar toch?”

Maar het is niet klaar. Het begint nog. We wonen en werken niet veilig (!). De problemen rond schadeherstel zijn nog altijd niet fundamenteel opgelost, veel regelingen functioneren nog niet zoals het zou moeten. En de versterkingsopgave kon nog wel eens veel ingrijpender worden dan het schadeherstel. Ook uw onverschillige buurman die nooit schade heeft gehad, krijgt daar mee te maken. Of hij dat nu leuk vindt of niet. Dat kunnen we op z’n beloop laten gaan maar wat voor huizen, wat voor straten, wat voor dorpen houden we dan eigenlijk over? Hoe wonen we en waar werken we straks?

Groningen heeft ambitie en moet de ruimte afdwingen om die ambitie waar te kunnen maken. Freek zal aan het eind van deze week komen met een Manifest of puntenplan om voor te vechten. Voor ons om voor te vechten, hij helpt óns mee. Het is dus aan ons om, als een dergelijk plan er ligt, dat samen verder zien te brengen. Ieder vanuit zijn eigen kennis, kunde en mogelijkheden.  Niet langer cynisme, onverschilligheid, koppen in het zand, weg kijken, schouders op halen, of ogen sluiten. Vergeet onderlinge verschillen, streep door jaloezie. Uiteindelijk willen we dat heel Nederland over tien jaar denkt: “Het is dat het zo’n klere eind weg is, maar Groningen, daar zou ik nou wel willen wonen!
Wij zijn aan zet.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email