Gemiste kans Loppersum tijdens RIG avond

Thema-Avond: Koop en verkoop van woningen in het aardbevingsgebied” kopte de uitnodiging voor de nieuwste RIG (Regionaal Informatie Punt) in Loppersum.

Op het programma stonden de Rabobank, de notaris, de makelaar en een jurist. Zelf vond ik het een zeer goed uitgangspunt voor een avond over de slechte woningmarkt in het noorden. Misschien kregen we nu eindelijk eens antwoord van mensen uit de praktijk. Misschien zou het gedupeerde Groningers die hun woning aan de straatstenen niet kwijt kunnen, handvatten geven om verder te kunnen.

Deze ijdele hoop vervloog al in het voorstelrondje van de sprekers. De Rabobank heeft met de NCG samengewerkt aan de sloop-en nieuwbouw van de Jarino woningen in Loppersum, de notaris is betrokken bij de opkoopregeling van de NCG en de jurist bleek van de NAM te zijn. De enige echt onafhankelijke persoon was de makelaar.

Bij de introductie van de jurist ging het helemaal mis. “Het viel wel wat mee in Groningen in vergelijking met de rest van de wereld.” Ja…, hij zei het echt. Verder volgde een lofzang op de NAM. Toen sloeg de vlam in de pan. Alle opgekropte woede van de gedupeerde Groningers in de zaal kwam eruit. En weg was het thema van de avond.

De gastheer probeerde het gesprek nog in goede banen te leiden, maar met een boos publiek en een jurist zonder enig inlevingsvermogen was er niets meer aan te doen. De eerste mensen vertrokken al voor de pauze omdat de emotie hen teveel werd.

Dan heb je dus een hele zaal vol met gedupeerde Groningers die problemen hebben met de verkoop van hun huis en op zoek zijn naar antwoorden, regelingen, kortom hulp. Mensen die hun hele leven zuinig zijn geweest, op leeftijd zijn en naar een appartement willen verhuizen om nog een aantal jaren met elkaar te genieten. Die op een gegeven moment ver onder de prijs moeten verkopen, omdat het niet langer gaat. Die door de NAM afgescheept worden met misschien 2.000 Euro ter compensatie, ook nog achteraf, terwijl het waardeverlies wel 80.000 Euro bedraagt.

Zo’n avond is gewoon niet te redden. Ik vind het vooral een gemiste kans voor de gemeente Loppersum die voor hun inwoners hoort op te komen. Mensen van de NAM uitnodigen hoort daar mijns inziens niet bij.

Door bezoeker namens Gasberaad

De Rabobank wil graag reageren op dit artikel, omdat ze het een eenzijdige weergave van de avond vinden. Natuurlijk willen we hen hier de ruimte voor geven, want we moeten als regio samen de aardbevingsproblemen oplossen.

Taskforce Aardbevingsproblematiek

Rabobanken in Groningen hebben de taskforce Aardbevingsproblematiek ingesteld. De taskforce is bedoeld om de belangen van klanten, leden en andere Groningers te behartigen als het gaat om de gevolgen van (het risico op) de aardbevingen in de provincie. De taskforce probeert zoveel mogelijk relevante partijen bij elkaar te brengen om samen bedreigingen zo klein mogelijk te maken of zelfs om te buigen tot kansen.

Mooie voorbeelden

Denk daarbij aan de bankgarantiefaciliteit die de Rabobank heeft ontwikkeld voor ‘Project 43’ in Loppersum. Een faciliteit voor alle gedupeerden en niet alleen klanten van de Rabobank. Als bank zetten we onze kennis en kunde op een onafhankelijke wijze in voor de regio. We vinden het belangrijk om samen de schouders er onder te zetten, denken mee met oplossingen en initiëren initiatieven voor onder anderen de woningmarktproblematiek.

Samen sterker

Graag attendeer ik jullie op de activiteiten van Stichting ‘Perspectief Groningen 2025’. Deze stichting is ontstaan op initiatief van de Rabobank en richt zich op het beter benutten van sterke punten en kansen in de regio, want die zijn er zeker ook!

Kijk voor meer informatie op:  www.dekrachtvangroningen.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email