Groningen gedenkt aardbeving met koffers en kerkklokken

Woensdag 16 augustus wordt in Huizinge de door gaswinning veroorzaakte aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter uit 2012 herdacht. Met een ‘koffertocht’ en het luiden van de klokken wordt stilgestaan bij de beving die vijf jaar geleden genadeloos liet zien wat de gevolgen zijn van de gaswinning.
De organisatoren stellen dat de regering vijf jaar na dato nog steeds het produceren van gas voorrang geeft boven de veiligheid en leefbaarheid van Groningen.

U kunt op 16 augustus op twee manieren meedoen:
1. Loop mee in de Koffertocht naar Huizinge, de plek waar de grootste klap tot nu toe viel.
2. Hang de gedenkposter op je voordeur of raam –  Poster Groningen – Dit huis staat nog

Woensdagavond lopen gedupeerden en sympathisanten met koffers en verhuisdozen in een stille tocht naar een eeuwenoude, gestutte boerderij in Huizinge, het epicentrum van de beving. De tocht staat stil bij de gevolgen en de impact van deze beving en de bevingen die daarop volgden. Om 22:30 uur, het tijdstip van ‘de Grote klap’, luiden daar de kerkklokken.

Protest tegen kaalslag
De actie is een protest tegen de manier waarop met mensen wordt omgegaan en het voortzetten van de gaswinning, de veroorzaker van kaalslag en verruïnering van het Groningse platteland met haar prachtig oude gebouwen en monumenten. Al bijna zestig panden zijn inmiddels afgebroken, diverse huizen staan leeg en duizenden woningen moeten worden gesloopt of versterkt. De koffers en verhuisdozen staan symbool voor het gevoel van ontheemding dat veel Groningers hebben.

Het einde is nog niet in zicht
Nog steeds hebben mensen dagelijks last van de gevolgen van de gasbevingen. Initiatiefneemster Elke Meiborg van actiegroep Van Graan Naar Banaan: ‘Na vijf jaar frustratie, verdriet en woede, is het einde nog lang niet in zicht. Ons wacht sloop, vernieling of verhuizing, terwijl de gaswinning gewoon doorgaat.’

De koffertocht is een initiatief van de actiegroep Van Graan Naar Banaan, ondersteund door Milieudefensie, de Groninger Bodembeweging, Platform Kerk en Aardbeving, Houd Groningen Overheid en het Groninger Gasberaad.

Voor het precieze programma zie de site van Graan naar Banaan! 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email