Grootste optocht tegen gaswinning ooit

Jan Wigboldus (links) en Herman Rinket van het Groninger Gasberaad hopen dat Groningen massaal laat zien dat het gaswinningsdossier een hoge prioriteit moet krijgen in de toekomstige regeringsverklaring.
Jan Wigboldus (links) en Herman Rinket van het Groninger Gasberaad hopen dat Groningen massaal laat zien dat het gaswinningsdossier een hoge prioriteit moet krijgen in de toekomstige regeringsverklaring.

Vandaag in de Ommelander Courant door Yolanda Wals

Duizenden mensen worden dinsdag om 19.30 uur op de Vismarkt in Groningen verwacht voor een fakkeltocht om een ruimhartiger schadevergoeding en het terugdraaien van de gaskraan. ,,Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze demonstreren. Wij Groningers zijn niet het type dat naar demonstraties gaat, zeker niet de mensen van het platteland”, zegt voorzitter Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad. ,,Maar wij roepen iedereen met klem op toch te komen. De massa moet het doen.”

De fakkeltocht moet de grootste demonstratie ooit op het gebied van aardgaswinning en aardbevingen worden. Wigboldus: ,,Ook al heb je nog nooit gedemonstreerd en voelt het heel gek, het is nu wel belangrijk om te gaan! We hopen op duizenden medestanders.” Woensdag vinden de lijsttrekkersdebatten voor de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Met de fakkeltocht wil het Groninger Gasberaad bereiken dat na de verkiezingen het gaswinningsdossier een hoge prioriteit krijgt in de toekomstige regeringsverklaring.

,,Dinsdag tijdens de fakkeltocht is de laatste kans voor de verkiezingen om massaal te laten zien dat het actieplan in de provincie Groningen breed gedragen wordt. Daarom vragen wij mensen één of twee uur van hun vrije tijd af te staan voor hun eigen provincie. Want de massa moet het doen. We hopen na afloop van de fakkeltocht te kunnen zeggen: Er stonden 5000 tot 10.000 mensen op de Groninger Vismarkt en die zijn er allemaal klaar mee!”

Alle Groninger burgemeesters en de Commissaris van de Koning, René Paas, hebben toegezegd in de fakkeltocht mee te lopen, evenals een groot aantal raadsleden. Ook cabaretier Freek de Jonge is aanwezig. Hij presenteert zijn actieplan. ,,Door Freek de Jonge, Arjan Lubach en Jinek is de schrijnende situatie in de provincie Groningen eindelijk landelijk door gedrongen”, zegt Herman Rinket van het Groninger Gasberaad. ,,Bijzonder, wij zijn er al jaren mee bezig en zo’n cabaretier weet zo de landelijke aandacht te trekken. Voorheen leefde het in andere delen van het land helemaal niet. Van familie in het westen kreeg ik vaak te horen: Jullie krijgen toch geld, wat zeur je nou? Maar ze zien nu eindelijk dat het een serieus probleem is.” Groningers willen in de aanloop naar de verkiezingen Nederland en vooral kandidaat Tweede Kamerleden laten zien dat het geduld in Groningen op is. Wij willen veilig wonen! Daarvoor moet de gaswinning naar beneden.

,,Het is een vorm van minachting”, vindt Jan Wigboldus. ,,Er is een minimaal beleid om ons te compenseren. Het is heel droevig gesteld. De democratie functioneert hier voor geen meter. Heel Nederland heeft warme voeten en wij zitten hier met de ellende.” Volgens het Groninger Gasberaad beseffen veel mensen niet wat hen straks met de versterkingsoperatie te wachten staan. ,,Zo’n operatie is nog nergens in de wereld vertoont. Er moeten maximaal 23.000 woningen versterkt worden. Doe dat maal gemiddeld 2,2 bewoners en het gaat om 50.000 mensen, die hun huis uit moeten. Veel straten staan de komende vijf of tien jaar op de kop en zijn afgesloten. Dit is niet te bevatten.”

De fakkeloptocht moet dinsdag de politiek in Den Haag wakker schudden. Door massaal als Groningers mee te lopen, wordt Den Haag getoond dat het breed gedragen wordt. ,,Door de enorme massa krijgt de groep een gezicht. Het straalt eenheid uit”, zegt Rinket. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zijn allerlei organisaties en verenigingen, waaronder dorpsverenigingen, aangeschreven. Sommige dorpen hebben al toegezegd massaal te komen. Rinket: ,,Wij hebben een grote achterban. Het Groninger Gasberaad is een verzameling van twaalf maatschappelijke groeperingen, die gezamenlijk een bijdrage willen leveren aan hetgeen Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, hier hoopt te doen. De organisaties variëren van LTO tot kerken en de milieufederatie. We hopen dat dinsdag op de Vismarkt een mooie dwarsdoorsnee staat van mensen, die het betreft.”

Het is de bedoeling dat de demonstratie op een rustige manier verloopt. Het Groninger Gasberaad wil op een ‘beschaafde manier’ de aandacht trekken voor het dossier gaswinning. Sympathisanten wordt gevraagd zich tussen 19.00 en 19.15 uur te verzamelen op de Vismarkt in Groningen. Na de aardbevingsblues en een kort woord van Derwin Schorren (voorzitter a.i. Groninger Bodem Beweging) en burgemeester den Oudsten van Groningen start de fakkeltocht tussen 19.45 en 20.00 uur. Achter het kopspandoek lopen burgemeesters uit het aardbevingsgebied, Commissaris van de Koning van Groningen en Freek de Jonge. Rond 21.00 uur na afloop van de fakkeltocht volgt nog een bijdrage van Freek de Jonge. Hij overhandigt zijn negen puntenplan aan de Commissaris van de Koning en start een petitie. De organisatie roept alle deelnemers aan de fakkeltocht op om de Groningse vlag mee te nemen en partijvlaggen thuis te laten. Fakkels worden uitgedeeld op de Vismarkt.

 

Delen