Position Paper Sijbrand Nijhoff tbv hoorzitting/rondetafelgesprek 8 september 2016

Sijbrand Nijhoff tijdens de hoorzitting/rondetafelgesprek 8 september 2016
Sijbrand Nijhoff tijdens de hoorzitting/rondetafelgesprek 8 september 2016

Voorzitter, commissie, geachte aanwezigen,

Mijn naam is Sijbrand Nijhoff en geboren en getogen in het rustige Noord Groningen. Totdat er op steenworp afstand een gaswinning`s station werd neer gezet. Al verschillende jaren voelden we bevingen. Ze trokken voor ons gevoel onder de boerderij door. Altijd van noord naar zuid of van zuid naar noord. De NAM ontkende altijd dat er iets met de gebouwen kon gebeuren.

Tot op 15 augustus 2012 en de volgende dag 16 augustus weer. Deze keer van noord naar zuid. Het was alsof er toen een hele zware vrachtwagen aan kwam denderen [Sijbrand Nijhoff vertelt hoe dat voelde] 

De NAM maar bellen voor de schade. Maar dan pas begint eigenlijk de grootste ellende en frustratie als de zogenaamde onafhankelijke taxateurs van de NAM komen. De verschillende taxateurs, die langs zijn geweest, voor de afhandeling van de schade, krijgen opdrachten mee en werken geheel volgens het NAM-boekje. Een bouwkundig Register Expert wordt niet geaccepteerd. Wij kregen te horen, hoewel het gebouw altijd zeer goed is onderhouden, achterstallig onderhoud en zettingsschade. Neem van mij aan, voor de bevingen was het niet zo`n zooitje bij ons als dat de NAM, met hun intimiderende verhalen, doet geloven. Wist u dat volgens de NAM o.a. een tractor in een Groningse schuur ongelijkmatige druk op de bodem veroorzaakt waardoor zettingsschade ontstaat, hetgeen niets met de gaswinning heeft te maken, aldus de NAM.

Ik ben zeer teleurgesteld in de afwikkeling van de negatieve gevolgen van de gaswinning. Alles moet volgens de NAM normen en steeds worden vertragingstactieken toegepast. Zowel de NAM als de overheid zijn ziende blind. Wij Groningers hebben het gevoel dat ze ons willen uitroken en dan nog het liefst zonder de geleden schade te vergoeden die door de gaswinning is veroorzaakt. De overheid is wel degelijk mede aansprakelijk voor de ontstane schade.

Ik heb de beschikking over stukken van het gaswinningsdossier en het optuigen van het gasgebouw terwijl de kamer toen om de tuin is geleid en er niet volledig van op de hoogte was. Blijkbaar is er na al die jaren nog nooit echt interesse geweest vanuit de kamer van hoe het gasgebouw tot stand is gekomen, terwijl mij nog maar kort geleden is gesommeerd om de stukken onmiddellijk te vernietigen daar het een strikt geheim stuk betreft. Geld gaat blijkbaar boven de mens.

In ons gebied worden de rechten van de mens met voeten getreden. Door de aardgaswinning ontstane bodembewegingen c.q. aardbevingen zijn ons het woon-, leefgenot en de veiligheid afgenomen. Voor de overheid gelden in het Groninger gaswinningsgebied blijkbaar andere normen en waarden qua leefgenot en veiligheid dan in de rest van Nederland.

Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en kan moeilijk verkroppen dat er met de afhandeling van de schades in Groningen zo met mensen word omgegaan. Er is een partij voor de dieren. Ook de mensen in andere wereld delen worden geholpen. Blijkbaar moeten die mensen in ons gebied zich maar zien te redden. Hoe komt het toch dat de overheid op de Groningers als zeer onbetrouwbaar en dictatoriaal overkomt?

Dit alles is de reden dat ik destijds naar de rechter ben gestapt en nu, nadat de rechtbank het al verschillende keren heeft uitgesteld, op het vonnis in afwachting ben, terwijl de minister zegt dat er nog niemand naar de rechter is gegaan. Wanneer is ook de minister bereid om het echte verhaal naar buiten te brengen?  Waarom moet het werkelijke verhaal van het Groninger winningsgebied voor de rest van Nederland zo versluierd blijven?

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email