Stappen snel internet en 5G

Eind vorige week kondigden Provincie Groningen, Economic Board Groningen en Nationaal Coördinator Groningen aan dat de financiering voor de regeling voor de aanleg van snel internet in de provincie Groningen rond is. De regeling moet eraan bijdragen dat eind 2018 alle inwoners in de provincie over snel internet kunnen beschikken. De regeling – deels lening, deels subsidie – is bedoeld voor marktpartijen en bewonersinitiatieven. Mogelijk begin oktober wordt hij opengesteld. Het provinciale vraagstuk is vertaald naar de lening, de subsidie komt uit de extra gelden voor het aardbevingsgebied. Het aardbevingsgebied zal als eerste worden ontsloten. De maatschappelijke organisaties hadden een adviserende rol.

Annette van Velde, van LTO Noord, is blij dat dit onderwerp zo gezamenlijk als speerpunt voor leefbaarheid is opgepakt: “Voor leefbaarheid en economische activiteiten is snel internet onontbeerlijk. Nu, en nog veel meer naar de toekomst toe, is het gewoon een voorwaarde om het gebied te laten meedoen.” Onder andere bij LTO Noord staat dit onderwerp al langere tijd op de agenda. Deze regeling stemt haar positief. “De essentie is dat iedereen in het aardbevingsgebied wordt aangesloten zonder extra aansluitkosten, ook het buitengebied. En dat het tegelijk ook om de hele provincie gaat.” “Maar,” geeft ze ook aan,  “er moet nog veel gebeuren voor het echt zover is.”

5G: Kent u al de site www.5groningen.nl? Op deze website vindt u informatie over waarom en hoe Economic Board experimenten rond 5G faciliteert. Een mooie synergie ontstaat tussen partijen nodig voor het technische deel én partijen die mogelijkheden zien voor toepassingen in het Groningse. Momenteel worden ideeën uitgewerkt rond de thema’s Landbouw, Zorg, Energie, Verkeer & logistiek, en Leefomgeving. Leden van het Gasberaad denken o.a. mee over kansen die met 5G ontstaan voor het meten en uitlezen van (aardbevings)golven door de bodem. Binnenkort wordt bekend welke ideeën als eerste pilots worden opgepakt. Ook leerlingen van basisscholen in het aardbevingsgebied worden uitgedaagd over 5G-toepassingen na te denken, met een mooie prijsvraag. Tijdens Let’s Gro, 8 t/m 12 november 2016, vinden er in Loppersum een aantal dagen allerlei (publieks)activiteiten rond 5G plaats.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email