Strijdbaar Warffum

Vorige week viel bij een deel van de Warffumers een brief op de deurmat waarin de NAM groot onderhoud op het gaswinningsstation buiten het dorp aankondigde. Al snel kwam de aap uit de mouw: de NAM wil nog 1 miljard kuub gas bij Warffum uit de grond halen. Dit stond niet in de brief aan de inwoners trouwens, dit moest men, inclusief de gemeente Eemsmond, uit de media vernemen. Minister Kamp heeft een aantal kleine gasvelden aangewezen waar de NAM nog gas uit mag winnen. Warffum is hier een van.

Boze Warffumers

Warffumers zijn vooral boos over het feit dat slechts een deel van het dorp de brief over de onderhoudswerkzaamheden heeft gekregen. Naar aanleiding van onze oproep laten ze ook weten dat het dorp al genoeg schade heeft gehad door de aardbevingen en dat ze niet op nieuwe schade zitten te wachten. Vooral omdat de schadevergoeding tegenwoordig zo moeilijk verloopt. Ook is er ongeloof dat de NAM dit gewoon doorzet terwijl ze weten wat ze al in Groningen hebben aangericht.

Strijdbaar

De Warffumers zijn echter strijdbaar. Erik de Graaf schreef al over de gaswinning op zijn blog en heeft de actiegroep Warffum Alert opgericht die een demonstratie aan het voorbereiden is.  Op 20 april worden de Warffumers namelijk uitgenodigd een kijkje te komen nemen bij de onderhoudswerkzaamheden op de locatie. “Zet het alvast in uw agenda. Dan kunnen we vertellen dat we niet van de productieverhoging gediend zijn, maar dat we de NAM geen strobreed in de weg leggen als ze de gaswinning in Warffum stopzetten”.

Kleine kans op aardbevingen

De kans op aardbevingen bij het leeghalen van het kleine veld bij Warffum is klein, zegt Heringa, woordvoerder van de NAM tegen RTV Noord. ‘De aardbevingen in Eemsmond worden veroorzaakt door de winning uit het grote Groninger veld. De laatste beving in het Warffum-veld was in 2006. 1,1 op de schaal van Richter, niet voelbaar dus’.

Dodelijk ongeval

Het enige wat hij hier vergeet te noemen is het dodelijke ongeval dat hier in 2005 plaatsvond. De knal staat de Warffumers nog op het netvlies. Bovendien is er in Warffum bijna geen huis zonder schade sinds de aardbeving van Huizinge en de aardbevingen daarna. Inwoners van Warffum geven aan dat hun huizen nu ook nog regelmatig trillen, ondanks dat ze volgens de verschoven contourlijnen in het buitengebied dreigen terecht te komen.

Motie Gemeentebelangen

De Warffumers worden gesteund door de gemeenteraad van Eemsmond. De fractie van Gemeentebelangen heeft een motie ingediend tegen de gaswinning in Warffum. Deze is unaniem aangenomen. “Met deze motie heeft de gemeenteraad van Eemsmond uitgesproken dat we vinden dat die gaswinning ongewenst is. Dat signaal laten we luid en duidelijk horen. De gemeente heeft geen directe bevoegdheden om hier iets aan te doen, dat moet vanuit de Tweede Kamer komen. Die roepen wij ook op dit te doen. Wij kunnen nu alleen solidair zijn met onze inwoners, zeker ook voor het dorp Warffum waar die inwoners door krimpende contourlijnen buiten het versterkingsgebied/binnengebied wonen terwijl er heel veel woningen met al toegekende schade zijn! Terwijl daar onder hun voeten dus nog even een miljard kuub gas gewonnen gaat worden zonder enig overleg! Wij, dat is fractie GemeenteBelangen Eemsmond, gaan in elk geval met een delegatie naar de bijeenkomst op deze boorlocatie op 20 april.”, aldus Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen Eemsmond.

Geen geloof

Burgemeester Van Beek van Eemsmond gelooft ook niet dat de gaswinning in het ene veld wel en in het andere veld geen aardbevingen veroorzaakt. ‘Dat wil er bij mij, met gewoon boerenverstand, niet in’, zegt Van Beek tegen RTV Noord. ‘Aardbevingen worden veroorzaakt door gaswinning. Niet door de winning in één gasveld, maar door de winning in alle velden. Ook bij Warffum.’

Tegenhouden

De belangrijkste vraag is natuurlijk of de gaswinning tegen te houden is. D66 heeft hier in Provinciale Staten al vragen over gesteld. Ook het Gasberaad heeft hierover vragen gesteld. We verwachten hier komende week meer over te horen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email