Stuitingsbrief | voorkomen van verjaring van mijnbouwschade

Op 16 augustus a.s. is het precies vijf jaar geleden dat de aardbeving in Huizinge plaatsvond. Heeft u schade uit 2012 en heeft u de veroorzaker nog niet aansprakelijk gesteld dan loopt u risico op het verjaren van de schade.

Het recht op vergoeding van mijnbouwschade verjaart na vijf jaar. Als gedupeerde kunt u uw aanspraak op een schadevergoeding kwijtraken. Om dat te voorkomen is het belangrijk om vóór dat het langer dan vijf jaar is geleden dat u uw schade ontdekte een zogeheten stuitingsbrief te sturen naar de betrokken partijen. Voor veel mensen is het moment dat zij bewust schade door gaswinning hebben geconstateerd begonnen in augustus 2012, voor hen geldt dat de verjaring straks kan intreden.

Verjaring stoppen met stuitingsbrief
De verjaringstermijn loopt vanaf het moment dat u schade heeft geconstateerd. Of en wanneer een verjaring is gaan lopen, hangt af van het moment dat u daadwerkelijk schade heeft gemeld bij de partij die aansprakelijk is voor de schade. U kunt de verjaring van uw schadevorderingen stoppen (stuiten) door een stuitingsbrief te sturen naar de betrokken partijen zoals NAM. Hieronder vindt u een overzicht van de partijen met hun adressen. In de brief moet u aangeven dat u uw rechten handhaaft en de verjaring stuit. Dan begint een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar te lopen.

Voorbeeldbrief
Er zijn een aantal brieven in omloop die u kunt gebruiken om de de verjaringstermijn te stuiten.

Belangrijk:

  • In de brief moet de aard van alle schade (bijvoorbeeld materiële en/of immateriële schade) worden omschreven.
  • In de brief moet gesproken worden van mijnbouwschade in plaats van aardbevingsschade (dus níet de voorbeeldbrief van de Nationaal Coördinator Groningen gebruiken, daarin wordt het begrip aardbevingsschade gehanteerd!).

Hieronder de, volgens ons geschikte, voorbeeldbrief die u kunt gebruiken:
Onder Groningen. Dezelfde brief is ook te vinden bij Blokzijl Advocaten.

Het is verstandig om de brief per gewone post én per aangetekende post met bewijs van ontvangst te verzenden. Daarmee kunt u aantonen dat de mededeling is aangekomen bij de geadresseerde.

Betrokken partijen en adressen

NAM, Nederlandse Aardolie Maatschappij
T.a.v. de directie
Schepersmaat 2
9405 TA  Assen

of via postbus:
Postbus 28000
9400 HH  Assen

EBN
T.a.v. de directie
Daalsesingel 1
3511 SV  Utrecht

Ministerie van Algemene Zaken
T.a.v. Minister-president M. Rutte
Binnenhof 19
2513 AA Den Haag

of via postbus:
Postbus 20001
2500 EA Den Haag

Wij blijven een vinger aan de pols houden. Heeft u vragen, of loopt u ergens tegenaan, mail ons dan gerust: [email protected]. Binnenkort publiceren we de veel gestelde vragen (en hopelijk de antwoorden) over het onderwerp.

 

Delen