Stut-en-Steun | ook bereikbaar in de zomer

Wellicht heeft u wel van Stut-en- Steun gehoord of heeft u wel eens contact met ze gehad. Stut-en-Steun is het onafhankelijk steunpunt voor iedereen die schadelijke gevolgen ondervindt van de mijnbouwactiviteiten in de provincie Groningen. Coördinator Ina Blink: “Dat is een hele mond vol. Een stut in de zin van bijvoorbeeld het op orde maken van het dossier of het scheppen van overzicht, en een steun voor de bewoner die bij ons terecht kan met zijn of haar verhaal en daarin verder op weg wordt geholpen. Wij zijn er voor de individuele bewoner, zowel voor huurders als voor woningbezitters/eigenaren.”

De ‘moederorganisaties’ van Stut-en-Steun zijn de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad. “In gezamenlijk overleg is besloten dat er een aparte stichting moest worden opgericht, Stichting Onafhankelijk Bureau Mijnbouwschade (OBM). Er kwamen bij beider organisaties zoveel vragen van bewoners binnen, dat het ondoenlijk was om deze vragen afdoende te beantwoorden.”

Stut-en-Steun bestaat op dit moment uit zes medewerkers die allemaal parttime werken. “Alle medewerkers brengen hun eigen expertise mee, bijvoorbeeld een achtergrond uit het maatschappelijk werk, bouwkunde, een juridische achtergrond en ervaringsdeskundigen.”

Hoe het zit het met de financiering van Stut-en-Steun? “Het Ministerie van Economische Zaken heeft een subsidie beschikbaar gesteld, voor het opzetten en beheren van een steunpunt. Er is door de afgevaardigden van beide moederorganisaties hard gestreden om de onafhankelijkheid van Stut-en-Steun te waarborgen. Met onafhankelijkheid wordt bedoeld dat we los van alle andere instanties, zoals bijvoorbeeld NAM, CVW, NCG enz. staan. Stut-en-Steun is geen partij. Stut-en-Steun staat achter de bewoner, en denkt mee met de belangen van de bewoner. Met de Nationaal Coördinator Groningen is afgesproken dat er alleen verantwoording hoeft worden afgelegd over de financiën, niet over de inhoud!

Voor alle vragen die te maken hebben met aardbevingsproblematiek kunt u bij Stut-en-Steun terecht. “U kunt dan denken aan vragen over o.a. het schadeproces, het versterken van uw woning, de Waardevermeerderingsregeling, verkoop van uw woning etc. Tijdens de veelal lange (telefoon) gesprekken die we voeren, luisteren we zonder enig belang en oordeel. ‘Eindelijk spreek ik iemand die echt naar mij luistert’, krijgen we vaak te horen.“

Het valt hen verder op dat de bewoner vaak denkt alleen te staan in zijn of haar problemen. “Niets is (helaas) minder waar! Er zijn veel inwoners van de provincie Groningen die behoefte hebben aan een luisterend oor, meedenken of welke wijze van ondersteuning dan ook in zijn of haar aardgasdossier.”

Ze kunnen ook ondersteuning bieden door aanwezig te zijn bij gesprekken. “Dan moet u bijvoorbeeld denken aan gesprekken tussen eerstelijns-expert en contra-expert, of bij de schouw en zitting van de Arbiter Bodembeweging, enzovoort.”

Stut-en-Steun is alle werkdagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur ook in de vakantie. Ze zijn telefonisch bereikbaar op 050-2112044. Op afspraak kunt u bij hen langskomen, of indien gewenst, komen ze bij u langs. Uiteraard zijn ze ook per email te bereiken; welkom@stutensteun.nl. Voor meer informatie kunt u terecht op hun website www.stutensteun.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email