Uit het Beraad 1 november 2017

Deze week spraken we met lokale ondernemers. Ze willen niet klagen, er is werk zat. Maar toch zit het hun dwars. Na een half uurtje praten wordt duidelijk waarom. “Op papier klopt het allemaal, maar het lijkt wel of we alles moeten bevechten” verzuchten ze dan. Ze krijgen zo weinig ruimte, kunnen nauwelijks nog zelfstandig ondernemer zijn, ze worden niet gezien. Zo voelt het. En dan kun je nog zo veel geld verdienen, dat zit deze mannen dwars. Het is een herkenbaar verhaal.

Op alle niveaus komt deze rode draad terug. Of het nu bewoners met schade of bewoners in de versterking zijn, of het nu ondernemers, dorpshuisbeheerders, of lokale politici zijn. Ze zijn vaak terecht gekomen in een situatie waarin ze helemaal niet willen zitten en zoeken naar wegen om weer regie terug te krijgen.

Het is precies daarom dat we zo ontzettend blij en trots zijn op de bewoners in Overschild. Hun dorp wordt binnenkort versterkt en een groep bewoners heeft besloten zich daar gezamenlijk op te gaan voorbereiden. Ze laten het zich niet overkomen maar zijn gaan nadenken over wat ze zelf willen. Hoe willen ze het versterkingstraject in? Voor zichzelf, hun woning maar ook voor hun dorp. Dit heeft geresulteerd in een Witboek versterking Overschild; een handleiding voor bewoners.

Daarin krijgen bewoners informatie en tips: wat is je invloed bij de versterking van je woning, waar moet je aan denken, hoe zit het met verduurzaming, tijdelijke huisvesting, enzovoort. Maar ook: hoe zien wij de toekomst van Overschild? Het is een document door bewoners, voor bewoners. En het staat als een (bevingsbestendig) huis.

Het document wordt aanstaande zaterdag aangeboden aan de NCG. Wij hopen dat het wordt omarmd. Want dit is misschien wel de enige manier: zelf de regie en de verantwoordelijkheid gezamenlijk oppakken!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email