Uit het Beraad 15 maart 2018

U heeft al een tijdje weinig van ons gehoord. We hebben er zelfs klachten over binnen gekregen: “wat zijn jullie stil!” Dat klopt, en heeft een simpele verklaring. Het Groninger Gasberaad draait sinds begin februari mee met de zogenaamde ‘Wiebes tafels’. Op vijf onderwerpen wordt er wekelijks intensief vergaderd met de nodige stukken die bij zo’n proces horen. “Toekomstvisie”, “Versterken”, “Schadefonds” en “Besturing”. De vijfde ging over het Schadeprotocol en is na de presentatie van het protocol stil gelegd (tegen onze zin overigens, graag hadden we de implementatie van het protocol begeleid).

Om dat bij te kunnen te houden, overheersen de tafels momenteel volledig de agenda van het Groninger Gasberaad. Aan andere zaken (nieuwsbrieven, website, avonden, mails beantwoorden, enz.) komen we nauwelijks nog toe. Natuurlijk stellen we ons – bijna dagelijks – de vraag of dat een verstandige keuze is. Ons laten meeslepen in een Haagse agenda en daarmee een deel van onze taken verwaarlozen. Maar als we niet meer mee doen, wie bewaakt dan de belangen van de burgers, bedrijven, boeren of monumenten? De overige deelnemers aan de tafels zijn overwegend ambtenaren van Rijk, provincie en gemeenten. Ook die zijn er voor de inwoners en doen ook zeer zeker hun uiterste best. Maar voor de meesten geldt, dat zij nog niet zo lang op ‘het dossier’ zitten, vaak gespecialiseerd zijn op een onderdeel, en ook te maken hebben met een eigen ‘thuis-agenda’.  Het komt dan wel op het Groninger Gasberaad en de GBB aan om het perspectief van de inwoners, zo goed en zo kwaad we kunnen, telkens toe te lichten en in te brengen. Maar ongemakkelijk is het wel.

Praten over de toekomst van Groningen en de Groningers, zonder dat daarover een breed publiek debat plaatsvindt, voelt vreemd. U zou zich vertegenwoordigt moeten weten door uw gekozen raadsleden. Maar ook voor hen is het praktisch onmogelijk om grip en overzicht op het dossier te houden. Waar het gaat om ‘toekomst, perspectief en versterken’ moeten er wel politieke keuzes worden gemaakt, óók op gemeentelijk niveau. Weet u waar de raadsfracties in uw gemeente voor gaan? Ja, ongetwijfeld voor een ‘veilig Groningen’. Maar hoe dan? Tegen welke prijs? Wat zijn ze bereid in te leveren, wat zijn ze bereid te investeren, voor een ‘veilig Groningen’? Waar trekken ze een grens? Wat is voor hen nog acceptabel en wat niet (meer) en hoe gaan ze daar voor vechten? Het lijken ons relevante vragen die u aan uw aankomende raadsleden kunt stellen. Wij horen graag de antwoorden!

Voorlopig praten wij nog even door aan de tafels, als het goed is nog een paar weken. Maar ook daarna zal het niet klaar zijn. Dat betekent overigens nadrukkelijk níet dat alles wat straks gepresenteerd gaat worden ook de instemming of commitment zal hebben van de maatschappelijke organisaties. We zetten onze kennis en ervaring in en brengen continu úw praktijk van alle dag onder de aandacht van ambtenaren en bestuurders. Maar wat zij daar uiteindelijk mee doen, daar hebben wij geen enkele invloed op! Dat hebben alleen uw democratisch gekozen vertegenwoordigers: raads-, staten-, en tweede kamerleden. Kies die van u zorgvuldig.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email